אברהם לינקולן:
"אם נדע קודם היכן אנו נמצאים, ולאן פנינו מועדות, נדע טוב יותר מה עלינו לעשות וכיצד עלינו לעשות זאת".
על חשיבות הגדרת החזון ניתן ללמוד מספר משלי פרק כט' פסוק יח' שם כתוב: "באין חזון יפרע עם".
היזם:
היזם מגדיר לעצמו חזון - מטרת על.
הגדרת חזון חשובה להצלחת המיזם, משום שהחזון משמש כמגדלור שתפקידו לכוון את היזם ואת שותפיו לדרך, לאן עליהם להגיע, ומה ייחשב להצלחה.
יזמים, הפועלים למימוש מיזם, מקבלים מסביבתם עצות רבות ונתקלים באפשרויות והזדמנויות שונות. גורמים אלו עשויים להסיח את הדעת מן המטרה, ולגרום ליזמים לעבור מנושא לנושא ובסוף לא להשיג אף לא מטרה משמעותית אחת.
ומכאן חשיבותו של החזון: לבחור באותן עצות, הזדמנויות ודרכים, אשר יובילו להגשמת החזון מבלי לסטות מן הדרך אשר תוביל להצלחה.
כל אחד יכול להגדיר לעצמו חזון, ורצוי יותר מחזון אחד, כאשר כל חזון הוא בתחום אחר. לדוגמה, חזון בתחום המשפחתי, חזון בתחום המקצועי, חזון בתחום החברתי וכן הלאה.
הגדרת חזון יש בה כדי לנסוך משמעות לחיינו ומסייעת לנו להתמקד ולהשיג מטרות ויעדים.
רצוי כי החזון יהיה משמעותי, דהיינו מאתגר אך גם בר השגה, היות שחזון משמעותי מקדים הצלחה משמעותית.
להלן דרך אחת פשוטה שיכולה לסייע לכם בהגדרת חזון:
עיצמו את העיניים, ודמיינו את עצמכם בעוד שלוש-חמש שנים. איך אתם רואים את עצמם? מה השגתם בתחומים השונים בחייכם? אם יש לכם חזון ושאיפות, דמיינו כיצד תרגישו בעוד כמה שנים בהנחה שהשגתם אותם.
שיטה זו הופכת את השאיפות למוחשיות יותר, ומקנה את התחושה כי ביכולתינו להשיגן.
חברות נוהגות להגדיר לעצמן חזון. יש לכך חשיבות רבה ברתימת העובדים למימוש אותו חזון, משום שהחזון מבהיר לכולם לאן הארגון מכוון ומהי שאיפתו.
צפו בהרצאתו של קמרון הרולד ב-TEDxVancouver בנושא החזון.
על אף האמור לעיל, אתם לא צריכים לחכות שיהיה לכם חזון כדי להתחיל לפעול. אם יש תחום שמעניין אתכם ושמלהיב אתכם, עסקו בו. במקביל היו קשובים לזיהוי הזדמנויות.
לרוב, שילוב של שני גורמים אלו, יסייע לכם למצוא את ייעודכם, להביא ערך לחברה, ואז גם לגבש חזון.
אך אם אין לכם חזון, ואתם מחכים ולא מתקדמים ופועלים, אתם עשויים למצוא את עצמכם מבזבזים זמן יקר ולא מביאים לידי ביטוי את היכולות שלכם.
תכנית יזמות לילדים, הנלמדת כיום בעשרות בתי ספר בישראל ובעולם, התחילה מעשייה, ולא מחזון.
גלית זמלר מסבירה: "פשוט התחלתי ללמד יזמות בבית הספר של בני, גיליתי שאני מאד אוהבת את התחום, ומביאה ערך רב לתלמידים, ועם הזמן התגבש החזון"
גם חברת גוגל התחילה ללא חזון. להלן דברי לארי פייג', אחד ממייסדי גוגל (מתוך הספר "הצלחה" בעריכתה ג'נה פינקוט ובהוצאת מטר):
"לדעתי, חלק מן הסיבה להצלחה שלנו עד כה היא שמלכתחילה לא רצינו להקים עסק.
ערכנו מחקר באוניברסיטת סטנפורד. גוגל פחות או יותר צמחה מתוך זה. ואפילו לא התכוונו לבנות מנוע חיפוש בהתחלה.
היה לנו עניין באינטרנט ועניין בכריית מידע, ובסופו של דבר עלינו על טכנולוגיית חיפוש שהבנו שהיא טובה מאד, ובנינו את מנוע החיפוש.
ואז סיפרנו לחברים שלנו עליו ולמרצים שלנו. די מהר השתמשו בו ביום 10,000 איש ויותר"
דוגמאות לחזונם של מדינות, אנשים וחברות
החזון להקמת מדינת ישראל - "הקמת בית לעם היהודי". חזון זה מוצג במודול 3 של תכנית יזמות לילדים, כאחת הדוגמאות לציון חשיבות הגדרת חזון משמעותי.
החזון של תכנית יזמות לילדים
גלית זמלר הגדירה את החזון של תכנית יזמות לילדים כך:
"לאפשר לכמה שיותר ילדים בעולם, ללא קשר להישגיהם הלימודיים ו/או הרקע הסוציואקונומי ממנו הם מגיעים, לרכוש מיומנויות להצלחה בחיים דרך למידה מהנה וחווייתית של תהליך היזמות על כל שלביו."
עומרי כספי - השחקן הישראלי הראשון ב- N.B.A אמר: "חלמתי על ה- N.B.A מגיל אפס" - חלום זה, שימש כמצפן ועומרי כיוון עצמו להגשת החלום.
חברת סלקום הגדירה את חזונה: להיות החברה המובילה בישראל לשירותי תקשורת מתקדמים ואיכותיים.
כששי אגסי חשב על מיזם המכונית החשמלית, החזון שעמד לנגד עיניו היה: ליצור עולם נקי יותר, מאוזן יותר ורווחי יותר באמצעות מעבר לנסיעה במכונית חשמלית.
לצורך מימוש החזון גייס שי אגסי אנשים, כספים ואורך רוח ועמד בראש חברת בטר פלייס.
החברה הצליחה ליצור עניין רב במיזם הן בארץ והן בעולם, אולם המיזם נכשל, והחברה לא הגיעה לידי ייצור המוני של מכוניות חשמליות.
למרות הכישלון אין ספק כי היזם שי אגסי פעל לאורך כל הדרך באופן מעורר השראה. הוא הצליח להפוך רעיון למשהו מוחשי - ייצור מכוניות חשמליות.
במאי 2013 הודיעה חברת בטר פלייס על הפסקת פעילותה, לאחר שלא הצליחה למכור יותר מכ-900 מכוניות חשמליות בארץ, וקצב המכירות האיטי הקשה על המשך קיומה לאור ההוצאות הרבות.
טיעונים רבים הועלו באשר לסיבות לכישלון כגון: התנהלות פיננסית שגויה, טכנולוגיה לא מספיק בשלה, מחיר יקר מידי לצרכן, ניהול כושל, השקעות יתר במערך המחשוב, השוק אינו מספיק בשל וכו'.
כאן המקום לציין כי לסביבה קל מאד להסביר מדוע מיזם נכשל, אך מעטים הם האנשים הפועלים למימוש הרעיונות שלהם במיוחד כשמדובר במימוש מורכב כמו זה של המכונית החשמלית.
ב-1975 ביל גייטס, מייסד חברת מיקרוסופט הגדיר חזון לחברה בראשה עמד: מחשב על כל שולחן משרדי ובכל בית. כיום אנו מקבלים מציאות זו כמובנת מאליה, אך בעבר מדובר היה בחלום אוטופי.
ב-2015, תחת הנהגתו של סאטיה נאדלה, מיקרוסופט הגדירה חזון חדש לחברה: "המשימה שלנו היא להעצים כל אדם וכל ארגון על פני כדור הארץ כדי לאפשר להם להשיג יותר."
החזון של חברת גוגל הוא "לארגן את המידע העולמי ולהפוך אותו לזמין ושימושי בכל העולם".
החזון של וויקיפדיה: לבנות את המקור הנגיש והמקיף ביותר של ידע חופשי בעולם.
ויקיפדיה מספקת ידע חינם לאנשים, על ידי אנשים, במאות שפות ברחבי העולם.
ג 'ימי ויילס, המייסד הסביר את החזון של ויקיפדיה כך: "תארו לעצמכם עולם שבו לכל אדם על פני כדור הארץ ניתנת גישה חופשית לסכום לכל הידע האנושי, זה מה שאנחנו עושים."
צפו בהרצאה של ג'ימי בטד: "לידתה של ויקיפדיה" (יש כתוביות גם בעברית)
החזון של איקאה הינו "ליצור חיי יום-יום טובים יותר לאנשים רבים ככל האפשר".
החברה מגשימה את חזונה באמצעות הצעת מגוון רחב של מוצרי ריהוט מעוצבים היטב ושימושיים, במחירים נמוכים כך שאנשים רבים ככל האפשר יכולים לרכוש אותם.
בתחילת הדרך, עוד לפני שטוויטר ממש נוסדה, אחד ממייסדיה הגדיר את שאיפותיו, שהן למעשה הבסיס לחזון החברה כפי שהוגדר בהמשך: "יום אחד, כל הסלבריטאים בעולם ישתמשו בזה, ולהקות ישתמשו בטוויטר כדי לתקשר עם האוהדים שלהן".
החזון הרשמי של טוויטר הוגדר בהמשך כך: המשימה שלנו: "לתת לכל אחד את הכוח ליצור ולשתף רעיונות ומידע באופן מיידי וללא חסמים."
לעיתים, נדמה כי קל להגדיר חזון, אבל חזון ללא פעילות בלתי נלאית עד להגשמתו, איננו חזון, ויישאר בגדר חלום.
חזון, לא היה מוגדר כחזון אם לא היה משמעותי, ומהיותו משמעותי הוא כמעט בהכרח קשה להשגה - וכאן טמון האתגר העומד בפני היזם.
כל יזם באשר הוא נתקל בקשיים בדרך להגשמת חזונו. אחד ההבדלים בין יזם מצליח ליזם שנכשל הוא עד כמה הם היו מוכנים להמשיך ולהתמודד עם הקשיים ולא להרים ידיים ולהתייאש.
דוגמה למיזם שהגשים את חזונו למרות הקשיים:
חזון חברת ערבה פאוור: "חברת ערבה פאוור שמה לה למטרה להיות הספק המוביל של חשמל מאנרגיה סולארית בישראל. באמצעות שיתוף פעולה עם קיבוצים ומושבים מתכוונת החברה לייצר כ-1,000 מגה-וואט חשמל סולארי עד שנת 2020"
ב- 5.6.2011 חנך קיבוץ קטורה את השדה הסולארי הראשון בישראל. לכאורה, הקמת שדה סולארי בישראל - שטופת השמש - נשמע כמיזם מתבקש, אך ג'ון כהן, מנכ"ל ערבה פאוור הסביר כי כחברה חלוצה בתחומה עמדו ועדיין עומדים בפניה קשיים רבים בדרך להגשמת החזון.
יוסף אברמוביץ, הוגה המיזם סיפר בראיון לעיתון "מעריב" (25.12.2011): "בהתחלה, כולם אמרו לי שזה בלתי אפשרי, וכשמישהו אומר לי שזה בלתי אפשרי - זה נותן לי אומץ, זה נותן לי אתגר, זה מכניס לי ברק לעיניים".
ואכן, הקשיים בהקמת החווה הסולארית היו ועודם רבים ומגוונים. הם בעיקר בירוקרטיים: אישורים ממשרדי ממשלה, פגישות אינסופיות עם חברת החשמל, תהליך הוצאת רישיונות ועוד.
למרות הכל, התכנון אשר החל בסוף 2006 יצא אל הפועל וכאמור ביוני 2011 נחנך השדה הסולארי הראשון בישראל.
היכולת להתמודד עם הקשיים היא שהביאה את היזמים לרגע הנכסף של חניכת המקום.
אם החזון הוא המצפן המורה את הכיוון אליו החברה שואפת, נשאלת השאלה מתי מעדכנים חזון?
חזון אמור להגדיר את כוונות החברה לכמה שנים, אך מרגע שהחזון הושג, החברה צריכה ל"המציא את עצמה מחדש" ולהגדיר חזון חדש, משמעותי ומאתגר.
עדכון החזון נעשה בהתאם לשינויים הטכנולוגיים, הסביבתיים, החברתיים וכו', ועליו להתאים את עצמו למציאות המשתנה.
לעיתים החברה משנה את החזון שלה, לאחר שהבינה טוב יותר את השוק בו היא פועלת, ומצאה כיווני התפתחות משמעותיים יותר.
בכל אופן, חברה שהשיגה את חזונה, ולא תעדכן אותו, תדעך מהר מאד. כפי שקרה לחברות כמו קודאק, בלוק באסטר, נוקיה, בלקברי ואחרות.
אין מקום לנוח על זרי הדפנה, אלא להתקדם לעבר העתיד.
Waze לדוגמה הצליחה במדינות רבות בעולם להפוך לאפליקציית הניווט בכבישים בזמן אמת הפופולרית ביותר. כעת היא שואפת להפוך לחברה שבעזרתה אנשים מוצאים נסיעות משותפות carpool, ובכך מפחיתים את העומס על הכבישים.
Facebook בתחילת דרכה בשנת 2004, שאפה לתת לאנשים את הכוח לשתף ולהפוך את העולם יותר פתוח ומחובר. החזון של פייסבוק נכון ל-2017 הוא: "לתת לאנשים את הכוח לבנות קהילה ולקרב את העולם."
כפי שכבר כתבנו כאן, גם החזון של מיקרוסופט, כבר מזמן התעדכן ונכון להיום הגדרתו כללית ומקיפה: "להעצים כל אדם וכל ארגון על כדור הארץ כדי להשיג יותר."
בעוד שהגדרת החזון נקבעת לטווח ארוך, כך שברור לנו מה אנחנו רוצים להשיג, הרי שתכנית הפעולה היא משתנה ודינמית.
חשוב שלכל סטאראטפ תהיה תכנית עבודה אסטרטגית, אבל חשוב גם להיות קשובים לתנאים שבהם אנו פועלים, לשינויים שנעשים אצלנו וסביבנו כדי להתאים את תכנית הפעולה והאסטרטגיה כך שבסופו של דבר הם ישיגו את החזון.
היצמדות לתכנית פעולה מוגדרת, לעיתים כזו שהוכנה מראש על ידי גורמי מקצוע חיצוניים, יכולה לפגוע ואף להביא לכישלון המיזם.
מייסדי SpaceIL הסבירו כי היה להם חזון להנחית חללית ישראלית על הירח, אבל אם הם היו עובדים לפי תכנית עבודה מסודרת, אז כנראה הם לא היו מצליחים לשגר חללית כזו. היו הרבה מאד גורמים לא מתוכננים בתהליך, שארך כמה שנים, וזה הצריך מהיזמים גמישות מחשבתית, יצירתיות, תעוזה וביצוע שינויים והתאמות.
למעבר לדף "חזון ויכולת למיקוד במטרה" באתר התכנית באנגלית לחץ כאן: Vision and Ability to Focus on the Target