ההזדמנויות נמצאות סביבנו כל הזמן, רק שיש אנשים שיודעים לזהות אותן ויודעים מה לעשות איתן ויש כאלו שלא יודעים. ניתן לחנך לזיהוי הזדמנויות, באמצעות הכוונה ותרגול כבר מגיל צעיר.
היזם:
היזם הוא אדם הקשוב לסביבה, סורק אותה באופן תמידי וכשמזהה הזדמנות להצלחה או סיכוי ליצירת שינוי בעל השפעה חיובית, הוא הופך אותה למיזם.
הסיפור הבא ממחיש היטב מהו זיהוי הזדמנויות:
הסיפור הוא על שני אנשי עסקים המגיעים לאפריקה למכור נעליים.
כעבור חצי שעה שניהם מתקשרים לנשותיהם.
האחד אומר: אשתי היקרה, אל תדאגי, מחר אני עולה על המטוס חזרה לארץ, אף אחד פה לא נועל נעליים. הם כולם הולכים יחפים.
השני אומר: אשתי היקרה, אני נורא מצטער, אבל לא אוכל לחזור לארץ בשנה הקרובה, יש כאן הזדמנות מדהימה למכור נעליים, כולם הולכים יחפים.
****
בסרטון "בואו נגדל ילדים להיות יזמים" מספר קמרון הרולד, יזם מילדות ומאמן יזמים בעולם מזה 20 שנה, כיצד כבר מגיל צעיר, בעידודו של אביו, זיהה הזדמנויות עסקיות, ומאז הבין כי ייעודו הוא להיות ליזם.
כשמדובר בילדים: המשתתפים ב"תכנית יזמות לילדים™" לומדים לזהות הזדמנויות המקדמות אותם להצלחה הן ברמה האישית והן ברמה הכלכלית.
היזם:
היזם יודע לזהות הזדמנויות להצלחה. לעיתים גם בבעיה טמונה הזדמנות, אך יש להתבונן בבעיה מזווית שונה על מנת לגלות זאת.
דוגמה:
תחליף החלב Not Milk הצליח לעורר את זעמם של יצרני החלב והם הגישו כתבי תביעה בגין הטעיית הצרכן, משום שלטענתם המוצר משתמש בשם "חלב" למוצר שאינו מכיל חלב רק כדי למשוך את צרכני החלב.
את ההתמודדות עם התביעה והקושי שצץ תרגמו בחברה להזדמנות:
החברה פרסמה קטעים מתוך כתבי התביעה באמצעי המדיה השונים. המהלך הזה הפך להצלחה גדולה ורוב גדול של התגובות לפרסומים היה אוהד ואנשים קנו בהמוניהם את תחליף החלב.
כך, בתגובה מהירה, הם בחרו שלא להיבהל מהקושי. במקום זאת, הם הפכו את הקושי להזדמנות לפרוץ לתודעה של הצרכנים.
דוגמה נוספת:
בסרטונים המוצגים כאן מספר סטיב ג'ובס, יזם מוכשר ומוערך, על הדרך והתהליך שעבר עד להצלחה.
בעבר סרטונים אלו הוצגו לתלמידים שהשתתפו בתכנית יזמות לילדים כשלמדנו את המודול העוסק בהפיכת קושי להזדמנות. לרוב, התלמידים הגיבו בפליאה רבה. היה קשה להם להאמין שאותו סטיב ג'ובס גדל כילד מאומץ, לא רכש תואר אקדמאי, פוטר מהחברה שאותה הקים, ולמרות הכל הוא מאד הצליח בתחומו, ונחשב בעיניהם ובעולם לסמל להצלחה.
חלק ראשון:
חלק שני:
דוגמה נוספת:
מנכ"ל התעשייה האווירית, יצחק ניסן, תיאר בראיון לעיתון גלובס, כי הפיכתה של ישראל למעצמת מל"טים (מטוסים ללא טייס) החלה עם סגירתו של פרוייקט הלביא:
"לקחנו את הסוף של הלביא מאד קשה. אחרי שהתאוששנו, החלטנו להעביר את כל הטכנולוגיות שפותחו בשבילו לדברים אחרים, כמו המל"טים, והפכנו למעצמה. אנחנו לא מפסיקים לחשוב, לשפר ולהרחיב".
מקור: ויקיפדיה
ריי קרוק, האיש המזוהה עם רשת מקדולנדס, החל את דרכו כיזם כשהמציא מכונה להכנת מילקשייק. כדי למכור את המכונות הוא עבר מחנות לחנות ברחבי ארה"ב והציע אותן לבעלי החנויות.
הרגע שבו זיהה הזדמנות למיזם אחר, היה כשנכנס למכור את מרכולתו במסעדת המבורגרים של האחים מקדולנד. אחרי מספר ביקורים במסעדה, הוא הבין כי לקונספט המזון המהיר יש פוטנציאל גדול.
הוא עשה את המעבר למיזם "ההמבורגרים" בהדרגה. בתחילה רכש זיכיון לסניף בודד, ולאחר מכן התרחב, עד שרכש את הרשת מידי המייסדים, והפך אותה לרשת בינלאומית.
דוגמה נוספת:
דרור צדר, מייסד וויביה וסגן נשיא בקונדואיט סיפר בהרצאתו ב"מועדון היזמות" של האוניברסיטה הפתוחה, כיצד עבד עם שותפיו היזמים על מיזם במשך שנתיים, ויומיים אחרי השקת המיזם, החליטו "להרוג" את המיזם ולעבור למיזם אחר, וזאת בעקבות טעות ותגובות של הקהל לטעות.
רעיונות לפרויקטים יכולים להתעורר גם בזיהוי מגמות. אפשר להשתמש בכלים ומחקרים לשם כך. לדוגמה, Google Trends מאפשרת לזהות מגמות במדינות שונות ובתחומים שונים ברחבי העולם.
בנוסף מומלץ גם להיות קשובים וערניים לנעשה סביבנו. לפעמים מתוך תשומת לב לסביבה, אנחנו יכולים לזהות התחלה של טרנדים שעדיין לא קיבלו התייחסות של כלי התקשורת ההמוניים.
היכולת לזהות את הטרנדים בזמן ולמנף אותם, יכולה להוביל להצלחה.
להלן מספר דוגמאות של טרנדים שיזמים הבחינו בהם ומינפו אותם:
חללי עבודה משותפים - WeWork היתה הראשונה לזהות את הצורך של יזמים לעבוד עם אנשים כמותם במקום בגראג' או בבית. אחר-כך חברות רבות נוספות זיהו את הטרנד והצטרפו לתחום, וכך ניתן למצוא בערים רבות בעולם מתחמי עבודה משותפים, כשכל אחד מנסה לבדל את עצמו באיזשהו אופן.
בעיות קשב וריכוז - בין אם אכן יש ליותר ילדים ואנשים בעיות קשב וריכוז ובין אם פשוט יש יותר מודעות לכך, הרי שאנו רואים שפע של פתרונות שונים לעניין כמו כתיבת ספרים בתחום, תרופות (ריטלין), הרצאות להורים, הקמת מרכזי טיפול, פיתוח מוצרים ייעודיים ועוד.
קוביית פידג'ט, שרכבה על גל הטרנד של בעיות הקשב והריכוז, הפכה ללהיט לתקופה קצרה. היזמים גייסו כסף מההמונים לטובת ייצור ושיווק הקוביה באמצעות אתר kickstarter. הפרוייקט זכה להצלחה גדולה, כפי שניתן לראות בצילום המסך שלהלן, היזמים התכוונו לגייס $15,000 ובסופו של דבר גייסו $6,465,690.
מוצר נוסף שזכה להצלחה לאור אותו טרנד הוא הספינרים. ילדים ואנשים בכל העולם רכשו ספינרים וסובבו אותם להנאתם ו/או כדי להתרכז.
גם אם שני המוצרים האלו כבר אינם להיט כפי שהיו, הרי שבעיות הקשב והריכוז עדיין כאן, והשוק מחפש פתרונות יעילים.
טרנד בתחום אחר לחלוטין הוא העניין ההולך וגובר בבינה המלאכותית. זהו אחד הטרנדים המובילים כיום בעולם. יזמים שישכילו לזהות שימושים נדרשים לטרנד זה נכונים להצליח.
לצפייה בדף זה מתורגם לאנגלית לחץ על The Entrepreneur as an Opportunities Identifier