אחד הגורמים המשמעותיים ביותר להצלחתו של מיזם לאורך זמן הוא התנהלות נבונה עם כסף.
כיום שיפור החינוך והמודעות הכלכלית של הציבור מטופלים באמצעות תוכניות של משרד האוצר, שחלקן מתמקדות בתלמידים בבתי הספר. בתחילה תוכניות אלו התמקדו במבוגרים ובבני נוער, אך לאחרונה הורחבו הקורסים והתכניות בנושאים הכספיים גם לתלמידים בבתי הספר היסודיים.
חינוך פיננסי צריך להתחיל כבר בגיל צעיר בבית הספר, שכן הרגלים הנרכשים בילדות מלווים את האדם גם בבגרותו.
היזם:
התכנית העסקית של היזם מתייחסת להיבטים פיננסים כגון: כמה כסף נדרש להקמת המיזם?, מאין יושג הכסף?, מה מחיר הכסף?, הוצאות והכנסות צפויות ובלתי צפויות, נקודת איזון, תקציבים נדרשים ומקורות תקציביים, תמחור השירות/המוצר ועוד.
מעבר לידע המתמטי הבסיסי הנדרש לביצוע חישובים כספיים שונים, על היזם לדעת גם כיצד להתנהל נכון מבחינה כלכלית.
כדי להצליח להתנהל בחסכנות עד לשלב שבו רואים הכנסות מהמיזם, על היזמים לבצע לעיתים מגוון רחב של מטלות.
בראיון למגזין 'עסקים' של מעריב מיום 25.12.2011 מספרים יזמי החברה המצליחה "לייט אנד סטרונג":
"פתחנו את החברה ב-2007, בני 25 ו-28. השקענו את מעט הכסף שהיה לנו, גייסנו כמה מאות אלפי שקלים, שכרנו מקום ביבנה בשטח של כ-400 מ"ר, ויצאנו לדרך על בסיס תכנית שבנינו לאורך חודשים.
ההתחלה היתה קשה. אין משאבים, אתה מנסה לעשות הכל במינימום כסף, אז אתה גם המוביל, וגם האורז, וגם המייצר, וגם המנהל, ותוך כדי צריך לזכור להרים את הראש מעל השוטף כדי לדחוף את החברה קדימה".
אולם ישנם מקרים רבים בהם יזמים נכנסים להשקעות ומגייסים כספים, אך בסופו של דבר המיזם מגיע לכדי פרוק, בגלל התנהלות כלכלית שגויה.
אגב, הידע לניהול פיננסי נבון יכול להגיע גם מרכישת ידע בתחום אחרים וכביכול לא קשורים, כמו לימודי היסטוריה.
צבי סטפק, מבעלי השליטה בבית השקעות מוביל בישראל ושבעברו היה מורה להיסטוריה אמר: "גם היום, כשאני עוסק בחינוך פיננסי, הידע שלי בהיסטוריה משרת אותי כמנהל השקעות, כי זה נותן לי פרספקטיבה שאין להרבה אנשים."
דוגמה לעסק מצליח שנסגר בעקבות כשלים בהתנהלות הכספית:
מסעדה בהרצליה פיתוח הציעה ארוחות צהריים וערב. בשעות הצהריים הוצע לסועדים תפריט עסקי, ובשעות הערב הוצע תפריט במחיר מלא. כל מי שהגיע למסעדה בשעות הצהריים ראה מסעדה מצליחה ביותר, מלאה עד אפס מקום ותור ארוך משתרך בכניסה. אלא שיום אחד, הבעלים, שכבר הכיר אישית את רוב לקוחותיו, הודיע כי בסוף החודש הוא סוגר את המקום. הסיבה: הפסדים כספיים. ההסבר: בארוחות העסקיות אינן רווחיות ובשעות הערב המקום שומם.
ישנן גם דוגמאות רבות למיזמים אשר גייסו השקעה, אך נאלצו להפסיק את פעילותם עוד בטרם התחילו למכור, משום שאזל להם הכסף (כדוגמת מיזם הברוקראג' האלקטרוני). זה קורה לעיתים, לאחר שעובדי החברה קיבלו תנאים מפליגים על חשבון הכספים שגויסו.
דוגמה להתנהלות פיננסית נבונה בתחום היזמות:
בניגוד לאותם מיזמים שהפליגו בתנאי השכר וההעסקה של העובדים, ושפעילותם הופסקה בגלל בעיות בתזרים המזומנים, ניתן לציין התנהלות פיננסית נבונה (עד כדי קיצונית) של חברת מיראביליס, מפתחת ה- ICQ , התוכנה הראשונה בעולם לשליחת מסרים מיידיים.
כשיזמי החברה פיתחו את המוצר הם עבדו בתנאים צנועים ביותר, וכך תיאר זאת אחד השותפים, יאיר גולדפינגר בראיון לעיתון מעריב: "המשרד שלנו היה בעמק הסיליקון, בסאניווייל ושכרנו דירה למשך חצי שנה בסן חוזה, בשכונת פשע זולה מאוד. בדירה לא היה כלום. ישנו על הרצפה, על מזרנים שקנינו בפרוטות מצבא הישע, ואכלנו רק ארוחה אחת ביום, בדרך כלל פאסט פוד זול, כי לא היו לנו כלי מטבח. היה לנו גם אוטו, שעלה 300 דולר, ומי שישב ליד הנהג היה מוכרח לשבת בפישוק גדול, בגלל חור גדול ברצפה".
ללמד ילדים מיומנויות לניהול כספי חכם:
כשילדינו רוצים לקנות דבר מה, גם אם אנו יכולים להרשות לעצמנו מבחינה כלכלית, עלינו לעשות זאת כך שהילד יידע להעריך את הרכישה, שהרי אם נענה לכל גחמה שלו, הוא לא יגלה אחריות פיננסית ולא יעריך את מה שהוא מקבל.
כמו כן כדאי להציף שאלות כגון: האם הילד באמת צריך זאת? האם המחיר משתלם? מה יעשה עם זה? על מה יצטרך לוותר בתמורה? ועוד. הכוונה היא לגרום לילד לקבל החלטה כלכלית מושכלת לפני ביצוע הרכישה.
בהזדמנות זו נמליץ לחשוף את הילדים לאתרי יד שנייה ולפרוייקט אגורה – לוח חפצי יד שניה למסירה בחינם בלבד, כאלטרנטיבה לרכישה בחנויות.
היזם:
לרוב, סכום הכסף המצוי בידי היזם מוגבל. גם האפשרויות לגייס כסף מוגבלות ויש להן מחיר. לכן היזם נדרש להשתמש בכסף בתבונה ובדרך שתמקסם את פוטנציאל המיזם שלו.
אחד הסעיפים התקציביים המהווים מכשול בפני היזם הוא סעיף השיווק, וסעיף הפרסום בפרט.
גורמים רבים מנסים לשכנע את היזם לפרסם באמצעותם, כל אחד מבטיח חשיפה גבוהה והחזר השקעה מהיר. פניות אלו מעמידות את היזם בלחצים, אך רק עליו מוטלת האחריות הפיננסית והאחריות להצלחת המיזם.
יזמים שמתנהלים בצורה כלכלית מחושבת, לומדים על אפשרויות השיווק והפרסום הקיימות, מתמקדים בקהל יעד ספציפי המתאים למיזם, ובוחרים את האלטרנטיבות שהן הכי טובות להם מבחינת עלות-תועלת.
דוגמה לשיווק אפקטיבי בעלויות נמוכות במיוחד:
חברת Wright & Dickson מייצרת ממחה (בלנדר). שוק הבלנדרים הוא שוק תחרותי ולחברת Wright & Dickson לא היה מספיק כסף כדי להשקיע בפרסום המוני.
לבעל החברה היה תחביב: הוא נהג לבדוק עד כמה הבלנדרים שהמפעל שלו מייצר טובים על ידי גריסת חפצים שונים בבלנדרים.
החברה החליטה להעלות סרטון קצר ל- youtube בו רואים את בעל החברה גורס את אחד החפצים המשונים שהוא נהג לגרוס.
בעקבות אפקט חיובי בקרב גולשי האינטרנט הפיקה החברה סדרת סרטונים בשם: "?Will it blend". בסרטונים אלו מדגים בעל החברה כיצד הוא גורס בבלנדר חפצים כמו מגנטים, iphone, כדורי גולף, כרטיסי אשראי, ארוחה של מקדונלדס ועוד. כל הסרטונים צולמו במצלמה ביתית ובחלקם צפו מיליוני אנשים.
הסרטונים הללו העלו את המכירות של החברה ב- 700% !!! והציפו את החברה בפניות לשיתופי פעולה.
תעדוף הוצאות אצל ילדים:
חינוך לניהול כלכלי נבון מתחיל בגיל צעיר.
ניתן ללמד את הילדים מהו ערכו של הכסף באמצעות דמי כיס.
כמו כן אפשר ללמד את הילד לתעדף הוצאות על ידי הגדרת תקציב הוצאה לפני שנכנסים לחנות, ולכוון את הילד לעמידה בתקציב, בעת שהוא בוחר מה לקנות.
דף זה תורגם לאנגלית ומופיע כאן: Financial Education from an Early Age