הפילוסוף הסיני לאו דזה:"גם מסע של אלף מילין, מתחיל בצעד אחד"
להיות יזם פירושו שלצד התכנון, יש לנקוט בפעולות מעשיות המגשימות את המיזם. משום כך, יזמים הם אנשים פרואקטיביים.
חינוך לפרואקטיביות, ניתן להקניה גם אצל ילדים, עליהם לדעת כי כדי להשיג דבר מה עליהם לפעול.
היזם:
כמעט לפני כל מימוש רעיון כלשהו ישנם חששות, אבל למרות החשש היזם מתחיל לפעול.
אנשים רבים נמנעים מקידום ומימוש הרעיונות שלהם. לעכבות הללו יכולות להיות סיבות רבות כמו: דימוי עצמי נמוך, חוסר אמונה בעצמך, פחד מכישלון, סביבה ביקורתית ועוד.
אבל יזם חייב להתחיל בביצוע, כל עוד הוא רק חושב, מתכנן ומדבר על הרעיון שלו, הוא איננו יזם, היזמות מתבטאת בביצוע.
מי שנרתע מביצוע, ובכל זאת רוצה להתחיל להיות מעשי, מומלץ לו לפעול על פי שיטה שפותחה על ידי היפנים, וזוהי שיטת ה"קאיזן". שיטה זו מוגדרת בספרו של ד"ר רוברט מאורר "צעד קטן לשינוי גדול", כשיטה להשגת הצלחה גדולה ומתמשכת באמצעות צעדים קטנים ועקביים.
התחלה בשלבים קטנים מעודדת עשייה, פחות מאיימת ובכל זאת מקדמת אותנו. גם ארגונים גדולים לומדים ומשתמשים בשיטת ה"קאיזן" בבואם לערוך שינויים בארגון.
הדבר דומה למצב בו מגישים לנו אוכל שמעולם לא טעמנו, המחשבה הראשונה שעולה בראשנו היא: האם זה טעים? אולי לא? ואולי כן?. תחילה אנו נטעם מעט, אם יערב לחיכנו נמשיך באכילה. מן הצד האחר ישנה האפשרות שכלל לא ננסה לטעום.
בדיוק כך בעשייה: ישנו חשש כלשהו, אבל אם נתחיל בצעד קטן יתכן שנחווה הצלחה ונמשיך הלאה, יתכן שלא – ונפסיק או נחפש דרכים חלופיות, אבל יהיו גם מי שידרכו במקום, ולכן אין כל סיכוי שיחוו הצלחה.
השיר הזה של עדי אברהמי מעביר את אותו מסר של התחלה בצעד אחד קטן.
דוגמה:
להקת הביטלס הידועה בהצלחתה, התחילה את דרכה בהופעות במועדון לילה קטן בגרמניה. ההצלחה באותו מועדון עודדה אותם להופיע בעוד מועדונים, וכך בהדרגה תוך שיפור מתמיד הגיעה הלהקה למעמדה המוכר בעולם.
היזם:
מעשי, ומתחיל במיזם למרות הקשיים. כמעט כל היזמים חווים קשיים בתחילת דרכם, אך רק אלו שממשיכים למרות הקשיים מגיעים להצלחה, מי שמרים ידיים לא יגיע לשם.
ההתחלה היא מנוף להתקדם הלאה. כמו רכיבה על אופניים: בהתחלה קשה לרכב עליהם, במיוחד ללא גלגלי עזר. אפשר בשלב זה להתייאש, ואפשר למרות הקושי והנפילות להמשיך ולרכב עד שיודעים. כך גם בתחומים שונים כמו ניגון בכלי נגינה, ספורט, עסקים וכו'.
כשאנו רואים אחרים שכבר יודעים לרכב על אופניים, לנגן וכו' נראה לנו שההצלחה באה להם בקלות, אך גם הם התאמנו ונתקלו בקשיים בהתחלה, כמו שאומרים "אף אחד לא נולד יודע".
השיר "כל ההתחלות קשות" של איתן מסורי, מבטא היטב עניין זה, הנה הפזמון:
"כל ההתחלות קשות
אבל אחר כך קל יותר.
כל ההתחלות קשות
אסור אף-פעם לוותר!"
מי שבכל זאת נרתע, יכול להגדיר לעצמו מטרה ובכל יום יעשה לפחות פעולה אחת / מעשה אחד שיקדם אותו לעבר המטרה. כמו: קביעת פגישה, פנייה טלפונית, שליחת מייל, שיחה עם מישהו, כתיבת מאמר וכו' - פעולות אלו יקדמו אותנו משלב הרעיון לשלב הביצוע והמימוש.
בתקופה שבה מתחוללים שינויים רבים, בעלי עסקים וגם מועסקים צריכים להיות אקטיביים ואחת לתקופה להמציא את עצמם מחדש.
ישנם ענפים שלמים שחלות בהם תמורות משמעותיות, שהופכות עסקים לבלתי רלוונטיים, אלא אם כן יתאימו עצמם לשינויים ולסביבה המשתנה. התאמה זו דורשת הבנת המציאות, יכולת תכנון, עשייה ונקיטת פעולות של ממש.
כך לדוגמה רשת Best Buy בארה"ב שהיתה על סף פשיטת רגל, השכילה להתייעל ולהתאים את עצמה לשוק הקמעונאות התחרותי והמתפתח ללא הרף.
ענף הקמעונאות הוא דוגמה אחת מיני רבות לצורך של בעלי עסקים להתמודד עם יעילות טכנולוגית ויתרון לגודל, המאפיינים חברות כמו אמזון.
עסקים שלא ישכילו להתפתח ולהתמודד עם הקידמה הטכנולוגית, ההעדפות והצרכים המשתנים של הלקוחות והתחרות - ייעלמו.
הדבר נכון גם לגבי אנשים, בכל עיסוק שהוא, שהרי אם לא נייצר לעצמנו יתרון תחרותי, ואם לא נתאים את עצמנו לשינויים החלים בביקוש למיומנויות, נהפוך ללא רלוונטיים. לכן כל אחד מאיתנו, בין אם מדובר ביזם ובין אם מדובר בשכיר, צריך להיות מעשי, להבין את הסביבה בה הוא פועל ולהתפתח בהתאם.
הכישורים היזמיים נדרשים היום כמעט לכל בעל מקצוע.
רכישת מקצוע בלבד אינה מספיקה היום כדי להצליח. כולנו נדרשים להיות אקטיביים בבניית מיתוג אישי, מקצועי, בהשגת לקוחות וביכולת לגרום לשוק לרצות את שירותינו המקצועיים.
זהו אחד האתגרים של מערכת ההשכלה הגבוהה, שהרי תואר בלבד אינו מספיק היום לבוגר כדי להשתלב בהצלחה בשוק העבודה אם כיזם ואם כשכיר.
ישנם מוסדות חינוך שהשכילו לשלב לימודי יזמות לצד הלימודים האקדמיים ו/או המקצועיים, כך לדוגמה מי שלמד משחק יודע, שלפחות בתחילת הדרך, עליו להיות אקטיבי להתקשר למפיקים, לסוכנים ולאנשים בתחום וללחוץ במידת הצורך כך שיזכרו אותך ויציעו לך תפקידים, שהרי ההיצע בשוק הוא גדול, ועליך לבלוט מעל כולם.
כפי שאמרה שחקנית ישראלית מוערכת: "בשנה ד' חינכו אותנו ליזום. היינו יושבים פעם בשבוע ומשווקים את עצמנו, עושים טלפונים, מזמינים אנשים בתעשייה להצגות, דוחפים את עצמנו."
לצפייה בדף זה באתר בשפה האנגלית Entrepreneurship Education Through Education for Operation